Dat is ‘zomervakantie’ in gewone mensentaal. Het zomerreces valt doorgaans ergens in de maanden juli en augustus en in die periode heeft het lokale parlement, de gemeenteraad, even geen vergaderingen.

Zo was de laatste raadsvergadering op 5 juli jl. en de eerstvolgende commissievergadering staat gepland voor 23 augustus.
Niet dat ik als raadslid van Lokaal Betrokken in deze periode achterover leun: zeker niet! Zelf gebruik ik deze periode om terug te kijken – te reflecteren – op het afgelopen politieke jaar. Wat is er allemaal gebeurd, wat ging goed, wat fout, en wat kon er beter. Ook kijk ik vooruit naar wat komen gaat. Er staat het nodige op de agenda, waaronder bijvoorbeeld de financiële situatie van onze gemeente. Zoals u wellicht weet staat onze gemeente onder preventief toezicht en hoort ze dit jaar met een herstelplan te komen. Een extern bureau is momenteel de gemeentelijke financiën aan het doorlichten en de resultaten worden in het najaar gepresenteerd. Wat zal daar in staan? En komt het Rijk nog met extra middelen over de brug? De komende maanden worden spannend.

Werkbezoeken gepland

Ook lees ik veel in het zomerreces. Nou leest een gemiddeld raadslid sowieso wel al veel. Maar voor mij is lezen geen straf: ik lees veel en graag. Geen romans of zo: daar houd ik niet zo van. Ik moet er wel iets van op kunnen steken. Waargebeurde verhalen, autobiografieën en boeken over het openbaar bestuur, over (lokale) politiek en democratie: dat is meer mijn ding.
Daarnaast heb ik inmiddels alweer een aantal werkbezoeken afgelegd en staan er ook de komende weken een aantal afspraken gepland. Dit is toch wel het mooiste van het ambt als raadslid: in gesprek zijn en luisteren naar wat er zoal leeft bij mensen. Door de coronapandemie was dat niet altijd even makkelijk maar nu met het mooie(re) zomerweer is een afspraak op een buitenterras gauw gemaakt.

We gaan voor goud

En dan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgend jaar 16 maart is het weer zover. Lokaal Betrokken doet dan voor de tweede keer mee in haar jonge bestaan. De voorbereidingen zijn al in volle gang. En om in Olympische termen te blijven: we gaan voor goud!

Jur Mellies

Jur Mellies

Fractievoorzitter van Lokaal Betrokken in de gemeenteraad van Stadskanaal. Veenkoloniaal in hart en nieren.