Onze gemeente krijgt binnenkort twee taalhuizen. Om te ervaren hoe een Taalhuis werkt heeft Lokaal Betrokken een bezoek gebracht aan Taalhuis Oldambt.

16% bevolking laaggeletterd

Laaggeletterdheid is een onderwerp waar nog steeds een taboe op rust. Maar liefst één op de negen Nederlanders kan slecht lezen en schrijven en één op de vijf heeft slechte computervaardigheden. In onze regio is het nog slechter gesteld met de geletterdheid van de bevolking.Volgens een onderzoek van Stichting Lezen & Schijven blijkt meer dan 16% van de bevolking laaggeletterd te zijn. Dit is in onze huidige maatschappij een erg groot probleem. Waar nu veel via de computer gaat en mondelinge communicatie minder wordt, worden de problemen voor de laaggeletterden groter.

Mensen die moeite hebben met taal zijn vaker in de schulden. Ook weten ze vaak niet goed hoe ze hulp van de overheid kunnen krijgen. In samenwerking met onder andere: Stichting Lezen & Schrijven en Biblionet worden er Taalhuizen opgericht. Deze taalhuizen richten zich op het verbeteren van de taalvaardigheid van mensen die laaggeletterd zijn en ook die van de mensen die de Nederlandse taal nog niet vaardig zijn.

Twee Taalhuizen in gemeente Stadskanaal

Onze gemeente krijgt binnenkort twee taalhuizen, één in Stadskanaal en één in Musselkanaal. Om deze reden zijn Jur Mellies en Chantal Nieman afgelopen dinsdag, 12 juni, op bezoek gegaan bij het Taalhuis Oldambt in de Klinker in Winschoten. Hier werden zij ontvangen door Marian Kiewiet. Mevrouw Kiewiet komt uit het onderwijs en is coördinator van het Taalhuis in Oldambt en ook van het Taalhuis in Pekela. Gepassioneerd vertelde ze over dat wat ze doen en wat ze hebben bereikt.

Ze vertelde dat mensen die zicht aanmelden vaak met een specifieke hulpvraag komen, bijvoorbeeld: het willen kunnen begrijpen van brieven, het kunnen invullen van meterstanden of het voorlezen van een boekje aan hun kinderen. Wanneer ze de vraag hebben neergelegd worden ze gekoppeld aan een vrijwilliger die met ze aan de slag gaat of komen bij de computerklas terecht. Bij de computerklas leren ze typen, brieven opstellen en informatie zoeken. Zaken die in de 21ste eeuw een steeds grotere rol gaan spelen in het meedraaien in de maatschappij. Ze vertelde ook dat veel mensen die zich aanmelden uiteindelijk aan het werk komen of een opleiding gaan volgen. Dit zijn grote successen die ze maken en bewijzen dat een Taalhuis een waardevolle toevoeging is.

De taalhuizen in onze gemeente zullen in de Week van de Alfabetisering in september worden geopend.

Website Taalhuis