“Het kan niét!”, roepen sommigen. Waar we het over hebben? Over de nieuwe manier van huisafval inzamelen in de gemeente Stadskanaal. Vanaf 1 januari van dit jaar wordt namelijk de ‘grijze’ restafval container nog maar eens per 4 weken geleegd. Tot voor kort was dat eens per twee weken. Velen zeggen hier niet mee uit de voeten te kunnen; vooral de grotere gezinnen met jonge kinderen.

Toch blijkt uit cijfers dat het wel mogelijk moet zijn. Uit analyse van het restafval uit onze gemeente blijkt dat maar zo’n 13% van het aangeboden afval écht restafval is. De rest (87%) hoort er niet in thuis. Dan hebben we het vooral over plastic, gft, glas, karton, papier, textiel en opmerkelijk genoeg héél veel zand. We gooien dus nog teveel bij het restafval.

Mijn vrouw en ik dachten ook best goed ons afval te scheiden. De grijze container stond maar eens in de maand bij de weg. Maar sinds pakweg een jaar geleden hebben we zo’n eco-bak, of recycle-bak in de keuken staan. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Die van ons is een pedaalemmer bestaande uit drie compartimenten met drie losse uitneembare emmer(tje)s naast elkaar. Een groene voor de gft, een gele voor het plastic en een bruine voor het restafval.

Best wel een slimme oplossing. In de keuken produceren we namelijk het meeste afval. Eerder gooiden we nog teveel in één vuilnisemmer (omdat we te lui waren om voor één koffiepad naar de gft container buiten te lopen). Met zo’n eco-bak word je gestimuleerd het afval direct al in de keuken te scheiden. Een uitkomst, zo blijkt: sindsdien hebben we onze grijze container nog maar eens per drie maanden bij de weg staan.

Het kan dus wél! (maar het is even wennen)

Jur Mellies

Jur Mellies

Fractievoorzitter van Lokaal Betrokken in de gemeenteraad van Stadskanaal. Veenkoloniaal in hart en nieren.