Op zijn 24e heeft Frank Piek, na tweeënhalf jaar vooral zelf klussen, de verbouwing van zijn huis afgerond. Hij stond op zijn 18e mede aan de wieg van Lokaal Betrokken.
De combinatie van jeugdig elan en volwassen vakmanschap geeft hem recht van spreken als hij zegt dat hij de gemeente Stadskanaal een slome, starre gemeente vindt die achter de feiten aanloopt. Er moet meer dynamiek in de politiek komen!
Hoe is het zo gekomen Frank, wanneer werd je politiek actief?
“Eigenlijk ben ik zo lang ik me kan herinneren geïnteresseerd geweest in maatschappelijke vraagstukken. Op mijn achttiende vond ik in de brievenbus een flyer van Lokaal Betrokken. Die sprak me aan en ik heb een mailtje gestuurd. Jur nodigde mij uit voor een kop koffie, ik sloot mij aan. Er waren hooguit 10 leden: naast Jur (Mellies R.L.), zijn vrouw en zoon en Harma (Zwiers R.L.) nog een handjevol. Voor de ondersteuningsverklaring hebben we 20 handtekeningen bij elkaar gesprokkeld. Bij de verkiezingen van 2018 won Lokaal Betrokken 1 zetel. Jur kwam in de raad.”
Frank woonde in die tijd thuis, bij zijn moeder, in Stadskanaal.
Hij werd geboren in Drouwenermond. Tot zijn elfde sleutelde hij, samen met zijn één jaar jongere broertje, op de ouderlijke boerderij aan oude brommers, andere motoren en maakte de omgeving anderszins onveilig.
Het contrast met het rijtjeshuis in Stadskanaal, waar Frank, zijn broer en twee jongere zusjes met hun moeder terechtkwamen, was groot. Waar andere jongetjes ervan dromen om astronaut of piloot te worden, wilde Frank van kleins af aan deurwaarder worden. Op school stroomde hij af van VWO via HAVO naar tl.
Droombaan deurwaarder Frank?
Frank: “Ik weet niet waar dat vandaan kwam, het was er gewoon.” Na een snuffelstage, op zijn veertiende, ten tijde van de bankencrisis, was hij genezen. Frank ging in Emmen de opleiding juridisch medewerker doen. Hij koos niet voor zakelijk of sociaal, maar deed ze allebei. Hij had een bijbaantje bij Jumbo. Via de stage bij een bewindvoerder werd hij assistent bewindvoerder.
Hij werd gevraagd om te komen werken op een notariskantoor in Borger. Inmiddels had hij vakdiploma’s behaald en is hij register notarisklerk. Frank: “Het kantoor in Borger was nogal in de publiciteit… ik vertrok naar een notariskantoor in Winschoten. Daarna solliciteerde ik bij de gemeente Veendam. Uit 40 kandidaten werd ik gekozen. Ik werk er op de afdeling WOZ BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen R.L.). Zoals het nu lijkt is dit toch wel voor langere tijd.”
Na een korte time-out keerde Frank ten tijde van de Woonvisie terug bij Lokaal Betrokken.
In januari 2023 werd hij voorzitter.
Frank: “Sinds 2022 telt de Lokaal Betrokken fractie 3 leden. Het is zaak om bij de volgende verkiezingen nog meer zetels in de wacht te slepen: de gemeenteraad is de plek waar je wat kunt veranderen! Ik vind de gemeente Stadskanaal sloom en star. Men loopt vaak achter de feiten aan. Er moet meer dynamiek komen in het bestuur van de gemeente Stadskanaal!”
Wat wil je veranderen?
Frank: “Met Lokaal Betrokken wil ik jongerendebatten organiseren, in de Kwinne bijvoorbeeld, een ander idee is politieke avonden voor leden en niet-leden. Inmiddels zijn de statuten gewijzigd en hebben we de ANBI-status aangevraagd. Voor een jonge partij hebben we best al veel bereikt. Zoals het vaak gaat bij jonge partijen, zijn er de nodige strubbelingen geweest. Maar we hebben de zaken nu mooi op de rit. Er zijn uitdagingen voor Stadskanaal: de trein moet er komen, het Mercurius Business Park heeft zoveel mogelijkheden, de bedrijven en woningbouw zitten in de lift.”
In zijn vrije tijd is Frank actief in de Stamgroep van Scouting Stadskanaal en staflid van het NPK (Noordelijk Pinksterkamp). Sinds 2018 is hij brandweerman bij de vrijwillige brandweer. Met vrienden en familie klust hij heel wat af.
Frank: “Eigenlijk ben ik haast nooit thuis …”