Onze gemeente vergrijst. Er is weinig werk – jongeren zoeken hun geluk elders. Voorzieningen staan onder druk. Veel van de gebouwen in onze gemeente zijn in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gebouwd en zijn aan vervanging toe.

Het college wil daarom investeren in nieuwe schoolgebouwen, in een nieuwe sporthal, wil bijvoorbeeld de zwembaden renoveren zodat ze weer 20 jaar mee kunnen. Ook het centrum van Musselkanaal moet nodig opgeknapt na de brand van september vorig jaar. Dat kost geld, veel geld. Dat geld is er niet – althans niet voldoende – en dus moet het ergens vandaan komen. Dat wil het college gaan doen door o.a. de onroerendezaakbelasting te verhogen, te besparen op de WMO en Jeugdzorg, op bevolkingszaken, en op minimabeleid en groenonderhoud.

Gemeente moet leefbaar blijven

Wij van Lokaal Betrokken vinden het belangrijk dat, ondanks de krimp, onze gemeente een leefbare gemeente blijft. Wij snappen ook wel dat er ‘iets’ moet gebeuren. En wat moet dat moet. Maar bezuinigen op minimabeleid en groenonderhoud? Dat er lastige keuzes gemaakt moeten worden dat begrijpen we. Maar het moeten wel verantwoorde keuzes zijn. Met andere woorden: we zetten zo onze vraagtekens bij de uitvoering van sommige plannen van het college.