Afgelopen week was daar het bericht dat bij de ziekenhuizen Bethesda in Hoogeveen en het Refaja in Stadskanaal 500 banen gaan verdwijnen. De nachtelijke spoedeisende hulp in het Refaja gaat per direct al dicht. Openhouden zou niet langer verantwoord zijn. Het bericht sloeg in als een bom.

En dan lezen we vervolgens in de krant dat de omringende ziekenhuizen door dit besluit in allerijl gebouwen bij moet bouwen en dat er extra personeel aangetrokken moet worden. Ook de UMCG Ambulancezorg verwacht grote problemen. Dan denk ik: Hoe kun je nu per direct een afdeling spoedeisende hulp sluiten als de ambulancezorg nog niet geregeld is en omliggende ziekenhuizen helemaal niet bedacht zijn op de extra toestroom van patiënten? Hoe verantwoord is dit dan?

Het rommelt al geruime tijd bij Treant. Vorig jaar moesten de afdelingen klinische verloskunde en -kindergeneeskunde al hun deuren sluiten. Nu is dus de spoedeisende hulp aan de beurt. Treant claimt dat de zorg voor de regio behouden blijft. We krijgen zelfs iets terug. Zo zal er een gespecialiseerd oogcentrum naar Stadskanaal komen en wordt er geïnvesteerd in innovatieve ouderenzorg. Doekje voor het bloeden? U mag het zeggen, wel merk ik in mijn omgeving dat niet veel mensen er nog vertrouwen in hebben.

Ook lezen we dat de gemeente Stadskanaal tevreden is over de wijze waarop door meerdere (zorg)partijen is samengewerkt en over de gesprekken met Treant. Maar het frustreert me dat de gemeente niet écht een ‘volwaardige’ partner is. We ‘ondergaan’ wel de gevolgen, maar we ‘gaan’ er niet over. Toch zal het belangrijk zijn constructief in gesprek te blijven. We kunnen wel de kont tegen de kribbe gooien, maar het is nu zaak het maximale eruit te halen; te zorgen dat mensen aan het werk blijven en dat er zoveel mogelijk zorg voor de regio behouden blijft.

Jur Mellies

Jur Mellies

Fractievoorzitter van Lokaal Betrokken in de gemeenteraad van Stadskanaal. Veenkoloniaal in hart en nieren.