Vandaag is er spontaan weer veel reuring over de lang besproken wens om Stadskanaal op het spoornet tussen Veendam en Emmen aan te sluiten. De petitie waarin deze wens wederom naar voren wordt gebracht, gaat snel rond op Facebook. De teller staat inmiddels al op 1,850 ondertekeningen. Ook op RTV Noord wordt een artikel toegewijd aan de stand van zaken. Natuurlijk is uitbreiding van de infrastructuur van- en naar Stadskanaal heugelijk nieuws. Toch willen we niet te hard van stapel lopen in de wetenschap dat dit project een 56 – 63 miljoen euro aan gemeenschapsgeld zou moeten kosten. Zelfs als dit geld uit een eerder fonds getrokken kan worden, is het uiteindelijk de burger die dit zal betalen.

Niet te hard van stapel lopen

Wanneer je aan treinreizen denkt, denk je aan erkenning. Stadskanaal is dan eindelijk voor de OV-reiziger aangesloten op de rest van Nederland. Maar wat houdt dat dan precies in?

In de praktijk zijn het niet de gele rakkers van de NS die Stadskanaal zullen sieren, maar de rode korte-afstandstreinen van Arriva. Met uitzondering van het traject Leeuwarden – Groningen, dat twee belangrijke studentensteden verbindt, hebben de trajecten van Arriva vrijwel altijd een overmaat aan stops. Dit betekent dat de trein vaak nauwelijks op snelheid komt, en een groot deel van de rittijd gespendeerd wordt aan het laden en lossen van passagiers.

Alleen als Stadskanaal de enige tussenstop is tussen Emmen en Groningen, wellicht nog met Veendam, alleen dán is een snelle reistijd mogelijk.

De trein

De nadelen:
  • De trein van Veendam naar Groningen, waar Stadskanaal op aan zou sluiten, doet er 31 minuten over met 6 tussenstops.
  • Van deze 31 minuten is er 7 minuten reistijd tussen vertrek Veendam en Zuidbroek (de eerste halte), over 7,4 km spoor.
  • Spoor van Veendam naar Stadskanaal, met Wildervank als tussenstop, is 14,82km. Bijna precies twee keer zo lang als eerdergenoemd spoor.
  • Uitgaande van een reistijd dat meegroeit, is de totale reistijd in theorie dus 31+(7×2) = 45 minuten.
  • Het station zou ver buiten het centrum van Stadskanaal liggen, en ver van de ‘jongere’ woonwijken.
Het kan ook positief:
  • Treinen hebben WC’s.
  • Buiten de spits zijn plaatsen als Musselkanaal momenteel slechter bereikbaar met de bus.
  • Er is regelmatig een verstoring op het traject Groningen – Zwolle. Een spoor langs Stadskanaal zou een omweg voor gestrande reizigers kunnen zijn.
  • Voordeelacties met treinkaartjes omvatten vaak ook regionale treinvervoerders.

De bus:

  • Lijn 312 doet er 52 minuten over om van hartje centrum Stadskanaal naar station Groningen te reizen.
  • Maakt 17 stops onderweg, waarvan een groot deel door de kern van Stadskanaal.
  • Rijdt tijdens de spits vier keer per uur, buiten de spits minimaal eens per uur.
  • Verbruikt de helft minder brandstof.
  • Sluit via het knooppunt bijna naadloos aan op vele bestemmingen, waaronder Emmen.

En ook niet over het hoofd zien:

  • Als door concurrentie op de bus het aantal reizigers afneemt, heeft dit negatieve gevolgen voor de hoeveelheid bussen, en daarmee de aansluiting van de bussen op veel andere bestemmingen.
  • Als de huidige aansluiting op de bus niet ideaal is, kan dit ook betekenen dat er simpelweg niet voldoende vraag naar is in dat gebied. Een trein lost dat niet op.

Kortom:

Natuurlijk willen wij het beste voor Stadskanaal, en ligt hier een kans voor ons open. De hele regio kampt met een gebrek aan werkgelegenheid, en een treinspoor klinkt als een goede stap richting het leefbaarder maken van Stadskanaal voor forenzen. We zullen dan ook zeker enthousiast zijn als er concrete plannen zijn over een volledig traject van Groningen naar Emmen. Dit is nu echter niet het geval. De provincie Drenthe heeft al aangegeven niets te zien in deze voorgenomen spoorverbinding, wat alleen het rampscenario achterlaat. En daar staan wij niet achter.

Detleff Mellies

Detleff Mellies

Geboren scepticus en 'advocaat van de duivel'. Staat niet zelden lijnrecht tegenover de publieke opinie. Heeft een achtergrond in de ICT en in digitaal ontwerp.