Op 21 maart kunt u in het stemhokje naast uw stem uitbrengen op uw favoriete lokale partij, ook stemmen over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), in de volksmond ook wel ‘sleepwet’ genoemd.

De huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) stamt uit 2002 en is beperkt in zijn mogelijkheden. Met alleen de traditionele inlichtingenmethoden als volgen, observeren, het opvangen van telefoongesprekken uit de ether en van radioverkeer en het gericht afluisteren, dreigen de AIVD en de MIVD informatie te missen.

 

Mogelijkheden Wiv 2002 volstaan niet meer

In de 21e eeuw communiceren terroristen, net als iedereen, in bits en bytes, met smartphones, tablets en andere communicatiemiddelen via allerlei verschillende communicatiekanalen. Die dreigingen komen bijna allemaal via glasvezelkabels ons land binnen.

De technische beperkingen die de huidige wet biedt, verhinderen de AIVD en MIVD om vroegtijdig cyberaanvallen te detecteren en terroristische netwerken te onderkennen. Hiermee kunnen de AIVD en MIVD straks niet meer aan hun wettelijke taken voldoen om de veiligheid van Nederland te beschermen.

 

Vroegtijdig onderkennen van dreiging

Om het werk goed en effectief te kunnen blijven doen, moeten de AIVD en MIVD dan ook daar ‘zijn’ waar de informatie is. Op die digitale snelwegen die via datakabels door ons land gaan. De nieuwe Wiv voorziet daarom in de bevoegdheid om interceptie ‘op de kabel’ uit te voeren.

Andere landen hebben hun wetten al aangepast om dit mogelijk te maken. Zij boeken daarmee aantoonbaar meer resultaat bij de vroege onderkenning van geplande aanslagen, radicalisering, cyberaanvallen en spionage.

 

Animatie over nieuwe wet Wiv