Vanaf maandag 15 januari 2024 begint de proef met ophanghaken voor PMD zakken aan de Unikenstraat 2 t/m Semstraat 60 in Stadskanaal.

Er is voor dit gebied gekozen omdat bewoners uit deze wijk al eerder aangaven dat PMD zakken met harde wind naar de weg of zelfs in het kanaal waaien. In de raadsvergadering van 6 november 2023 heeft de raad de motie om te starten met een proef met kroonringen voor PMD afvalzakken unaniem aangenomen.

Lokaal Betrokken kreeg veel signalen over overlast van rondslingerende PMD zakken (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkverpakkingen) en zwerfafval door opengescheurde zakken.

“We willen inzichtelijk krijgen of deze haken zorgen voor minder overlast en of dit systeem een aanvulling kan zijn op onze afvalinzameling. Lokaal Betrokken vindt het wel belangrijk dat, mocht de proef positief ontvangen worden dat inwoners zelf een systeem aan kunnen vragen. Immers niet alle straten zijn hier geschikt voor. Dus echt vanaf onderop” zegt fractievoorzitter Harma Zwiers.

Er zijn kroonringen geplaatst aan 184 lantaarnpalen. Aan elke kroonring kunnen 12 PMD zakken worden opgehangen.

Wanneer is de proef geslaagd? Als blijkt dat 90% van de kroonringen per ophaalbeurt gebruikt worden en ook de bewoners het gebruik als positief ervaren. Na drie maanden verstuurd de gemeente een korte vragenlijst naar de betrokken inwoners.

Rond de zomer van 2024 wordt de gemeenteraad over de uitkomst geïnformeerd.