Onlangs was Stadskanaal op de televisie. Eerst in de serie ‘de (h)eerlijke jaren 50’. Het ging onder meer over Philips en wat het bedrijf gebracht heeft, namelijk: groei, voorspoed, geluk. Ik heb er met plezier naar gekeken. En dan was er vorige week ook nog de reportage van ‘de Monitor’.

Die ging over het hier en nu, het heden, en de realiteit die ‘krimp’ heet. Dan hebben we het over vergrijzing, wegtrekkende jongeren, leegstand, en voorzieningen die onder druk staan. De tegenstelling tussen beide reportages kon niet groter vond ik.

De reportage van ‘de Monitor’ werd in mijn omgeving wisselend ontvangen. Sommigen vonden dat de situatie hier in Oost-Groningen treffend werd weergegeven, want ja zo ziet krimp er inderdaad uit. Anderen vonden de uitzending stigmatiserend en dat de regio er maar weer ‘negatief’ op werd gezet, zo van: daar heb je die zielige Groningers weer.

Wat miste was de nuancering

Wat naar mijn mening toch wel miste in het verhaal van de Monitor was de nuancering. Zeker, we hebben te maken met krimp (en ja, ook daar heeft Philips een handje in gehad), maar had de reportage bijvoorbeeld ook niet kunnen laten zien dat er naast sloop van leegstaande schoolgebouwen ook ‘op de krimp’ is teruggebouwd: zie het IKC Acaciahof, zie het prachtige Noorderpoort gebouw aan de Sportparklaan? Dat er bijvoorbeeld ook stevig is en wordt geïnvesteerd in de centra Musselkanaal en Stadskanaal? Dat ondernemers, onderwijs en lokale overheid samenwerken om zoveel mogelijk jongeren straks in de regio aan werk te helpen? Dat er alles aan wordt gedaan om voorzieningen in stand te houden; maar dat dit alles ook veel geld kost, en dat de bodem van de gemeentekas zo onderhand ook bereikt is? Ook had het programma wel wat meer aandacht mogen schenken aan het feit dat het fenomeen ‘krimp’ nog te weinig wordt onderkend door onze regering?

Niet zielig

Wij Groningers zijn niet zielig, verre van dat. Maar is het teveel gevraagd dat ook wij hier als gelijkwaardig worden gezien en behandeld? Ook wij betalen immers belasting. En nee, we kunnen de krimp misschien niet tegenhouden, maar met wat steun, kunnen we het wel in goede banen leiden.

Jur Mellies

Jur Mellies

Fractievoorzitter van Lokaal Betrokken in de gemeenteraad van Stadskanaal. Veenkoloniaal in hart en nieren.