STADSKANAAL – Raadsfractie Lokaal Betrokken is tegen de voorgestelde tariefsverhoging afvalstoffenheffing die de gemeente Stadskanaal wil doorvoeren in 2020.

Volgens de gemeente is de tariefsverhoging noodzakelijk omdat de verbrandingsbelasting omhoog is gegaan; wordt verwacht dat de grijze restafval-container minder bij de weg wordt gezet wat leidt tot minder inkomsten voor de gemeente, en kost de gemeente het gratis legen van de groene gft-container (3 keer in het voorjaar en 3 keer in het najaar)  geld.

Lokaal Betrokken vindt dat er nog eens kritisch gekeken moet worden naar het aantal keren dat geleegd wordt, zowel de grijze als de groene containers. Fractievoorzitter Jur Mellies: “Dat de verbrandingsbelasting wordt verhoogd; daar hebben we geen vat op, dat wordt van hogerhand opgelegd. Maar naar de wijze van afval inzamelen, daar kunnen we nog wel eens kritisch naar kijken.” De gemeente Stadskanaal gaat er voor 2020 vanuit dat mensen nog maar 8 keer per jaar de grijze container bij de weg zullen zetten en 3 keer per jaar de groene container.  “Nou dat is wel heel erg rooskleurig ingeschat. Dat zien wij écht niet gebeuren. De grijze container wordt nu nog maar eens per 4 weken geleegd; vorig jaar was dat om de 2 twee weken. Mensen begrijpen het sowieso al niet dat ze meer moeten betalen voor minder ledigingen” aldus Mellies.

Volgens Lokaal Betrokken mag er ook gekeken worden naar de gratis ledigingen van de groene container (drie keer in voorjaar en drie keer in het najaar.) Mellies hierover: “Misschien iets teveel van het goede? We zien dat lang niet alle mensen hun groene containers in die (gratis) periodes bij de weg zetten. Maar die vuilniswagen rijdt wel de straat in, en we betalen er wel voor, ook als we de groene container niet bij de weg zetten. Zouden we wellicht met minder gratis ledigingen uit kunnen? Bijvoorbeeld één of twee keer in voor- en het najaar? Dat scheelt de gemeente kosten en de bewoner ook in de aanslag afvalstoffenheffing.” Maar vervolgt Mellies: “We willen het liefst de bladkorven terug. Dat werkte prima!”

Maandag 11 november wordt in de gemeenteraad van Stadskanaal de begroting 2020 behandeld.