De afdeling kindergeneeskunde / verloskunde verdwijnt mogelijk uit Stadskanaal. Dagblad van het Noorden weet vandaag te melden dat de Treant Zorggroep de mogelijkheid onderzoekt de verloskunde te concentreren in Emmen. Bevallen in de ziekenhuizen van Stadskanaal en Hoogeveen zou dan op termijn niet meer mogelijk zijn. ‘Niet te bevatten’ vinden wij van Lokaal Betrokken

Treant zelf kwam gisteren nog uit met het bericht dat ze werkt aan alternatieve scenario’s voor de inrichting van de zorg van de afdelingen Kindergeneeskunde en Verloskunde bij de drie ziekenhuizen. De scenario’s worden intern besproken. Treant verwacht daarover in het voorjaar pas een besluit te nemen.  Maar volgens de DvhN  hebben medewerkers intern gezegd dat er een onderzoek komt naar concentratie in Emmen. De verloskunde in Stadskanaal zou dan eerst dicht gaan, en die in Hoogeveen zou nog een tijdje op een lager pitje doordraaien.

Vragen gesteld in de Kamer

Lokaal Betrokken vindt sluiting van de kraamafdeling in het Refaja ‘niet te bevatten!’ Met meer dan 550 bevallingen per jaar voorziet het ziekenhuis duidelijk in een behoefte. Ook moet ook niet zo zijn dat door concentratie van de afdelingen op één locatie de reistijden bij spoedgevallen te ver oplopen. Kamerlid Sharon Dijksma (Pvda) heeft hierover vandaag Kamervragen gesteld aan minister Bruins (Medische Zorg).

Gemeenteraad kritisch

De gemeenteraad van de gemeente Stadskanaal heeft zich kritisch geuit over de voorgenomen plannen van Treant. Wethouder Boen (PvdA) wist te melden dat het college de vinger aan de pols houdt, maar dat de beslissing uiteindelijk toch bij Treant ligt.