STADSKANAAL – Klaas Sloots (49) wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Stadskanaal. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens een openbare raadsvergadering.

De wethouder van Zwolle is de opvolger van burgemeester Galama, die begin 2018 vertrok. In afwachting van een eventuele herindeling werd in Stadskanaal in de afgelopen periode twee keer een waarnemend burgemeester benoemd.

In dit voorjaar werd duidelijk dat Stadskanaal weer een Kroonbenoemde burgemeester kan krijgen. De gemeenteraad maakte de voordracht vanavond bekend. Bert van Beek, voorzitter van de vertrouwenscommissie, is blij dat een burgemeester is gevonden die kan verbinden en die als
netwerker en aanjager wordt gezien. “Iemand die het DNA van onze gemeente kent en zin heeft om met elkaar de schouders onder de uitdagingen van Stadskanaal te zetten”, aldus Van Beek.

Sloots heeft een loopbaan achter de rug bij onder andere de politie en bij sociale partners in de bouwsector. Hij woonde van zijn 8e tot zijn 23ste in Gasselternijveen en ging in Stadskanaal naar de middelbare school. Hij voetbalde bij SJS, zong in het gospelkoor Rejoice en nam deel aan de uitwisselingsprogramma’s met Liliënthal. “Ik heb een mooie jeugd gehad in Stadskanaal en voel me intrinsiek verbonden met de inwoners en het gebied”, aldus Sloots.

Klaas Sloots heeft een partner en vier kinderen, drie dochters en een zoon (20,14,10 en 16). Hij is lid van GroenLinks. Verwacht wordt dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Klaas Sloots per medio januari zal benoemen.