Afgelopen woensdag kwam het nieuws naar buiten dat in 2025 de trein naar Stadskanaal gaat komen. Euforie alom, of toch niet?

Eind jaren zeventig draaide er een serie op de televisie, genaamd: ‘Fantasy Island’. Elke aflevering begon met Tattoo, een dwerg, die vanuit een torentje de lucht in wees en schreeuwde: ‘the plane, the plane.’ Het vliegtuig bracht gasten naar het eiland; en daarmee geld in het laatje. Krijgen wij met de komst van de trein onze eigen variant op deze succesvolle TV serie. Gaat de trein ons economische voorspoed brengen? Onze lokale economie versterken? Ons werkgelegenheid brengen?

Station te ver van centrum

Niet iedereen is even blij met de komst van de trein. Er zijn toch ook kritische geluiden. Van omwonenden bijvoorbeeld: wat gaat het voor hen betekenen? Brengt de trein geluidsoverlast, trillingen? Wordt hun huis minder waard? Van buschauffeurs: gaan er buslijnen verdwijnen, gaan sommigen hun baan verliezen? Ook zijn er vragen over de locatie van het station? Deze komt – zoals het nu lijkt – te liggen bij het huidige STAR station. Ligt deze niet te ver van het centrum? Allemaal legitieme vragen.

De echte meerwaarde zit ’m toch vooral in het doortrekken van de spoorlijn naar Emmen. Dan worden de Veenkoloniën en Westerwolde optimaal ontsloten. Dan is er ook een goed alternatief voor de spoorlijn Groningen – Zwolle, mocht deze er weer eens uit liggen. Ook is er dan een goede verbinding met Duitsland. Het lijkt logisch dit zou gauw mogelijk te realiseren. Maar dat vergt wel samenwerking met de overheden in het Drentse.

Inwoners optimaal informeren

Voor nu is het vooral belangrijk dat onze inwoners optimaal geïnformeerd worden over de plannen. De omwonenden, de buschauffeurs, iedereen met legitieme zorgen. Want voor sommigen kwam het nieuws over de komst van de trein toch als een donderslag bij heldere hemel.