Kappers, schoonheidsspecialisten, rijinstructeurs en vele anderen die een contactberoep uitoefenen mogen sinds maandag weer aan de slag. “Máár”, waarschuwt premier Rutte: “Alleen als het virus onder controle blijft.”

De cijfers zullen ons de komende weken gaan vertellen of een verdere versoepeling van maatregelen mogelijk is of niet, of dat de versoepeling weer teruggedraaid gaat worden. We gaan het meemaken.

Tot nu toe is een echte uitbraak van het virus aan ons voorbij gegaan. Maar het coronavirus is niet weg, het kan zomaar weer ergens uitbreken. De vrijheden die we nu weer een beetje terugkrijgen, krijgen we alleen omdat we genoeg grip hebben op de verspreiding van het coronavirus. Voorzichtigheid blijft dus geboden, al valt het niet voor iedereen mee. Mensen worden langzaamaan ‘coronamoe’. Ik begrijp dat wel. Sommigen hebben het helemaal gehad en willen het liefst het bijltje erbij neergooien. “Dan maar corona”, hoor je ze zeggen. Gelukkig blijft het vaak bij woorden.

Het summum vond ik toch wel een artikel in Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag waarin een theoloog en voormalige pastor in Siddeburen min of meer opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze meneer vindt de maatregelen die premier Rutte en de zijnen nemen om het virus te bestrijden in geen verhouding staan tot wat er daadwerkelijk aan de hand is. ‘Zelf neemt hij de afstandsmaatregelen niet in acht en hij roept anderen op zijn voorbeeld te volgen.’ zo valt te lezen in het krantenartikel. Niet te geloven, als u het mij vraagt. Gevaarlijk zelfs. Wat iemand voor zichzelf doet, moet diegene zelf weten. Maar wanneer je anderen daarmee in gevaar brengt, dan is het niet alleen een eigen beslissing om te maken.

We hebben als volk voor hetere vuren gestaan en ik ben ervan overtuigd dat we – ondanks dat we allemaal wel een beetje coronamoe zijn – ook deze crisis te boven zullen komen.

Dus volhouden mensen. Heb begrip voor de situatie. Kop d’r veur!

Jur Mellies

Jur Mellies

Fractievoorzitter van Lokaal Betrokken in de gemeenteraad van Stadskanaal. Veenkoloniaal in hart en nieren.