Het ontvangen van brieven van de gemeente kunnen soms erg onduidelijk zijn.

De brieven bevatten vaak veel moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen, waardoor het lastig kan zijn om te begrijpen wat er precies wordt bedoeld.

Een voorbeeld van zo’n brief is een belastingaanslag. Deze brief informeert u over hoeveel belastingen u moet betalen, maar de taal die gebruikt wordt kan heel lastig zijn. In plaats van te zeggen “uw belastingaanslag voor het huidige fiscale jaar bedraagt €1000,-“ zou het eenvoudiger kunnen door te zeggen “ u moet €1000,- betalen aan belastingen voor dit jaar.

Het is belangrijk dat de gemeente brieven stuurt die voor iedereen begrijpelijk zijn. Dit helpt mensen om hun rechten en plichten te begrijpen en om beter te kunnen reageren op de informatie die men ontvangt. Als u ooit een brief krijgt van de gemeente die u niet begrijpt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de gemeente voor verduidelijking. Het is juist belangrijk dat iedere inwoner toegang heeft tot duidelijke en begrijpelijke informatie, ongeacht hun achtergrond of opleidingsniveau.

Mocht u in het bezit zijn van een smartphone dan is er een gratis app Lees Simpel beschikbaar. Deze app helpt u met het lezen van ingewikkelde brieven. U maakt dan een foto van een moeilijke brief en de app geeft een samenvatting in begrijpelijke taal. Het is voor nu een mooie aanvulling op het begrijpen van moeilijke brieven. Natuurlijk zou het beste zijn als deze app niet nodig is.

Ook de raad en het college van Stadskanaal vindt versimpeling van de communicatie erg belangrijk en staat hoog op de agenda.