De avondklok wordt na 2 maart met twee weken verlengd maar
de meeste contactberoepen mogen op 3 maart al wel weer aan de slag.

Dit maakte premier Rutte en minister de Jonge dinsdagavond bekend. De avondklok blijft dus voorlopig in stand tot de ochtend (04:30 uur) van 15 maart, dat is de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Maandagavond  8 maart wordt bekeken of de avondklok na 15 maart wordt verlengd.

Winkelen op afspraak mogelijk.

Ondanks het oprukken van de ‘Engelse’ variant van het virus is het kabinet toch bereid een klein beetje meer risico te nemen. Naast de contactberoepen mag ook het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs onder voorwaarden open. Ook mogen winkels op afspraak open maar klanten moeten zich wel 4 uur van te voren aanmelden; maximaal twee klanten per verdieping, met een maximum van zes keer per uur. Het dragen van mondkapjes blijft verplicht. Als laatste versoepeling mogen jongeren tot 27 jaar weer buiten sporten.

De minister-president benadrukte andermaal het belang van de basisregels. Zo zegt hij: “We willen stap voor stap meer ruimte geven aan alle sectoren, maar de extra risico’s die we nu nemen betekenen ook dat u en ik ons extra goed aan de basisregels moeten houden.”